Drepturile si indatoririle sotilor

Cel necasatorit are drepturi si indatoriri. Dupa ce se casatoreste, are mai putine drepturi si mult mai multe indatoriri. Cand apar insa copiii, nu mai are deloc drepturi, ci numai indatoriri. (Staretul Epifanie)

Sunteti acum gospodar si gospodina, parinti ai unei noi generatii. Trebuie sa faceti in asa fel incat copiilor sa le ramana nu numai mostenire, ci trup sanatos si suflet plin de barba­tie. (Sfantul Teofan Zavoratul)

Dupa incheierea casatoriei, primele si ce­le mai insemnate indatoriri ale sotului sunt fata de sotie, iar ale sotiei - fata de sot. Ei trebuie sa traiasca unul pentru celalalt, sa-si dea viata unul pentru celalalt. Casatoria este unire a doua jumatati intr-un intreg. Doua vieti sunt legate cu o legatura atat de stransa, incat nu mai sunt doua vieti, ci una. Atat sotul, cat si sotia poarta pana la sfarsitul vietii sfintita raspunde­re pentru fericirea si supremul bine al celuilalt. (Sfanta Mucenita Alexandra, imparateasa Rusiei)

Sotia sa nu astepte ca sotul ei sa-si arate pri­mul virtutea ca sa i-o arate si ea pe a sa, pentru ca aceasta nu va fi mare isprava. Totoda­ta, nici sotul sa nu astepte buna purtare de la so­tie pentru a se ingriji de ea, fiindca aceasta nu va mai fi virtute din partea lui, ci, dupa cum am spus, fiecare sa-si indeplineasca indatoririle in ceea ce il priveste, fara sa astepte ca celalalt sa faca aceasta primul. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

La treburile casei este dator sa ia parte fiecare membru al familiei, si cea mai depli­na fericire familiala poate fi atinsa numai atunci cand toti isi indeplinesc cinstit indatoririle. (Sfan­ta Mucenita Alexandra, imparateasa Rusiei)

In Sfanta Scriptura, casatoria omeneasca se bucura de comparatia cea mai inalta: cea cu unirea dintre Hristos si Biserica. In lumi­na acestei imagini, devine clara deosebirea din­tre chemarea casnica a barbatului si cea a femeii, care duce la armonia familiala. Sotul este capul duhovnicesc, intretinatorul si datatorul de buna­tati, cel care apara de rautatea lumii exterioare; sotia este cea care pune randuiala in caminul domestic si educatoarea copiilor. (Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)

Ce inseamna femeia sa se teama de barbat.(Efes. 5, 33)? Femeie! Daca vrei sa te supui sotului pentru Dumnezeu, nu-mi vorbi de indatoririle lui, ci implineste-le cu osardie pe cele puse asupra ta de Legiuitor. Supunerea fata de Dumnezeu sta tocmai in a nu calca legea nici macar cand suferi tu insati cele potrivnice. (Sfantul loan Gura de Aur)

Femeia poate gasi intelepciunea si puterea care ii trebuie pentru a-si implini sfintele sale indatoriri numai cerandu-le de la Dumnezeu. (Sfanta Mucenita Alexandra, imparateasa Rusiei)

Sfintiti-va viata. Cand gospodina, facand treburile casei, se roaga, totul se sfinteste:se sfinteste nu numai mancarea, ci si cei care o mananca. (Staretul Paisie Aghioritul)

Sotul trebuie sa cugete cum sa sadeasca in casa cucernicia prin fapte si prin cuvinte; si sotia sa vegheze asupra casei, insa pe langa asta trebuie sa aiba si o alta grija, mai de seama, si anume ca toata familia sa se osteneasca pentru imparatia cerurilor. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Cand amandoi sotii se raporteaza crestines­te la indatoririle lor conjugale, aceasta aju­ta la intarirea respectului reciproc si dragostei autentice dintre ei. (Episcopul Alexandru Mileant)

Daca fiecare din soti se va stradui sa-si in­deplineasca indatoririle, amandoi vor dobandi in scurta vreme castig. Daca, de pilda, sotia este gata sa-si rabde sotul si cand e certaret, iar sotul nu-si va intarata sotia atunci cand e ma­nioasa, intre ei se va instapani pacea desavarsita, si viata lor va fi asemenea unui liman neinviforat. (Sfantul Ioan Gura de Aur)